Úvod Amatérske rádio Vylepšenia pre QO-100 satelit

Vylepšenia pre QO-100 satelit

QO-100 antény

Setup pre prácu cez QO-100 satelit sa mierne pozmenil. Nová verzia SDR Console 3.0.7 prináša funkciu automatickej korekcie posunu frekvencie. Funguje tak, že v separátnom okne sa označí signál niektorého majáka a pomocou neho sa koriguje odchýlka všetkých signálov na downlinku. Ak napríklad signál majáka sa posunie 100Hz vyššie, súbežne sa posunú aj ostatné signály.

SDR Console
SDR Console na Acer Aspire One a SDR Newgen USB prijímač

Tento systém som vyskúšal na Acer Aspire One, ktorý používam na rádioamatérske účely. Je osadený však len jednojadrovým procesorom Atom n270 a 1GB RAM, takže v príjme dochádza ku výpadkom a občasnému uzavretiu programu. V princípe sa ale zdá, že systém naviazania sa na frekvenciu majáka funguje správne – iba si vyžaduje vyšší výkon PC.

SDR Console s aktivovaným systémom pre korekciu frekvenčného posunu
SDR Console s aktivovaným systémom pre korekciu frekvenčného posunu

Postup aktivovania automatického posunu frekvencie je:

  • povoliť zobrazenie frekvencie nad 9 GHz
  • v nastaveniach prijímača doplniť downkonvertor 9750 MHz
  • po zapnutí príjmu aktivovať modul “Geostationary Beacon”
  • zapnúť sledovanie majáka prvou ikonou s krúžkom
  • na vodopáde vyznačiť signál majáka (možné použiť +/- na upresnenie okna)
  • zapnúť synchronizáciu ikonou trojuholníka

Mne sa osvedčilo nastaviť si rozsah dynamiky vodopádu SDR Console tak, aby bolo vidieť aj slabé signály (posuvník vľavo na screenshote) a filter v rozsahu 150 Hz až 2550 Hz (2,4 kHz). Filter, ktorý má nastavenú nižšiu frekvenciu znie síce dynamickejšie, ale výrazne viac šumí.

Screenshot SDR Console: spektroskop, vodopár a nastavenie filtrov
Screenshot SDR Console: spektroskop, vodopár a nastavenie filtrov

SDR Console 3.0.7 však funguje dobre, príjem sa javí o niečo lepšie ako s použitím HDSDR.

MRF21045 - 2,2GHz UMTS zosilňovač
MRF21045 – 2,2GHz UMTS zosilňovač na preladenie na 13cm pre QO-100

Druhou pripravovanou zmenou je použitie PA. Podarilo sa mi zakúpiť UMTS SSPA s MRF21045. Ten je určený na 2,2 GHz, čo si vyžaduje preladenie. To popísal DB8TF na AMSAT-DL fóre a detaily som s ním ešte dodatočne konzultoval.Úprava sa týka vstupného aj výstupného prispôsobenia. Nech Vás nemýli obrázok, rozmer modulu je 70 x 40 milimetrov. Modul je teda maličký. Účinnosť zosilňovača ale nebýva veľká, pohybuje sa len okolo 25%. Napájacie napätie je 24V.

Zosilňovač predával ich SP2JYR prostredníctvom Ebay a Allegro portálov. Z dostupných informácií je potvrdené, že sa dá dosiahnuť výkon 15W pri budení 0,5W.

Kenwood TM-455e
Kenwood TM-455e

Na začiatku vysielacieho reťazca je Kenwood TM-455E. Je to kvalitný transceiver na 70cm pásmo. Signál je vedený 5m koaxiálnym káblom do transvertora.

Napájacia výhybka Teroz
Napájacia výhybka Teroz

Na fotografii je vidieť napájaciu výhybku pre LNB. Je to výhybka Teroz, ktorá sa používa v TV technike. Antény sú umiestnené na balkóne. Spodná ofset parabola s LNB je na príjem, vrchná WIFI anténa PW-24 je na vysielanie. Transvertor SG Labs zatiaľ „visí“ na kábli, čo je samozrejme len dočasné riešenie.

Pomerne veľa staníc na QO-100 používa helix ožarovač. Tým dosahujú kruhovú RHCP polarizáciu, čo prináša výhodu 3dB oproti lineárnej polarizácii, čo je ekvivalent dvojnásobného výkonu vysielača. To na 13cm nie je zanedbateľné. Pomerne populárne sú aj patch dvojpásmové ožarovače, pretože umožňujú použiť jednu parabolu.

V súčasnosti mám asi 50 QSO vrátane takých DX ako ZS6TW či HS0AJ. HS0AJ je veľmi aktívny a nie je ťažké s ním pracovať. Postupne pribúda aj slovenských staníc. Nevyskúšate to tiež?

Reklama