Úvod OM0A VKV PA – november 2022

VKV PA – november 2022

Pohľad na štvorča DK7ZB yagi antén
Pohľad na štvorča DK7ZB yagi antén

Ako spraviť vyše päťtisíc bodov vo VKV PA? Praktický návod od A do Z. Začína sa budíkom o šiestej hodine ráno. Po doložení zvyšných vecí do auta, ktorým by nízke nočné teploty neprospeli vyrážam krátko pred siedmou cez Nové Mesto nad Váhom, Starú Turú a Myjavu na obvyklé pole neďaleko obce Brestovec. Cesta zaberá cca. 50 minút.

Výhľad na juh z JN88ST
Výhľad na juh z JN88ST

Na mieste je síce chladno a na tráve leží poprašok snehu, ale nie je ho veľa. Keďže po prechode na zimný čas VKV PA začína o deviatej hodine, zostáva niečo vyše hodiny všetko pripraviť.

TIP: rýchla stavba anténneho stožiara

Anténny rotátor pripojený na zapichovací kĺb. Stožiar tvoria dve rúry spájané spojkou. Na vrchnej rúre je ložisko so štyrmi očkami, ku ktorým sú pripevnené kotevné šnúry. Šesťhranné matice na prichytenie rúr do rotátora sú vymenené za matice s plastovou hlavou.

V päte rotátora je tenké lanko, cca. 6 metrov. Slúži ako meter vzdialeností kotevných kolíkov, ktoré sú do štyroch smerov po 90 stupňov. Skúsenosť hovorí, že so štyrmi kotvami stožiara sa lepšie stožiar zdvíha a aj stabilita je lepšia.

Vďaka tomu, že kotevné kolíky sú približne v správnej vzdialenosti stačí kotvy pripojiť. Kotva pred stožiarom (v smere zdvihnutia) prechádza karabínou na kolíku a vracia sa pod ležiaci stožiar. Je teda dlhšia ako ostatné kotvy. Jej priťahovaním a tlačením stožiara ho zdvíham.

Lanový napinák
Lanový napinák

Pri prvotnom zdvihnutí nebude stožiar úplne vertikálne. Dostavenie robím zmenou dĺžky jednotlivých kotiev. Na nich sú napínáky na kotevné lanká. Takto stožiar rýchlo zafixujem vertikálne. Potom ho sklopím – je pripravený pre anténu.

Zostavovanie vysielacieho pracoviska

Nasleduje montáž H-čka a osadenie štyroch 5-elementových DK7ZB yagi. Túto prácnejšiu časť urýchľuje konštrukcia zo štvorcových profilov, čím je spájanie jednoduchšie. Pomáha aj elektrický skrutkovač.

Kenwood TS-2000 s SDR panadaptérom v N1MM
Kenwood TS-2000 s SDR panadaptérom v N1MM

Na hlavových opierkach je zavesená doska. Tá tvorí stolík s rotátorom, notebookom, mikrofónom a samozrejme rádiostanicou. Napájací zdroj, bubon predlžovačky sú vpredu. Pod nohami je nožný spínač a v chladných mesiacoch aj malý elektrický ohrievač (400W).

Novembrový VKV PA

Začínam s niekoľkominútovým meškaním. Signálov nie je veľa a sú slabé. Niekoľko skúšobných spojení potvrdzuje, že to slávne tentokrát nebude. Skúšam teda výzvu a prekvapivo volajúcich je dostatok. Všetko sú to ale blízke stanice.

Rýchlo prebehne aj sked s 9A3SM. S Matejom a niekoľkými ďalšími robievame takéto rýchle skedy. Spojení pribúda, po prvej hodine je ich vyše 40, ale zúfalo chýbajú násobiče.

Na ON4KST sa miešajú stanice, ktoré pracujú meteor scatter s tými, ktoré realizujú klasické spojenia.

Druhá hodina nie tak výdatná na spojenia, ale zbieram násobiče, napríklad HA9MDN z JN97, YT1WP ako prvá stanica z KN04, YU7ACO z KN05, SP6KEP z JO90.

Tretiu hodinu začínam násobičom JN76 vďaka OE6PBD. Prekvapí OK1AME z JN69, ktorý prichádza na výzvu a neskôr ešte nájdem OE1GDA/P z JN77. Posledné spojenie je so Slávkom, OK2SLC. Má poradové číslo 90.

Resumé

Mám 301 bodov, 17 násobičov, čo dáva 5117 bodov. Pritom viaceré spojenia neboli úspešné (HA4BF, YO2BBT, YO5DND, YO5AVN či DK0A). Nepodarilo sa ani jedno spojenie do Nemecka či Talianska. Kilometrový priemer na jedno spojenie je pod 170.

Mapa spojení VKV PA november 2022
Mapa spojení VKV PA november 2022

Balenie prebieha vždy rýchlejšie. Za necelú hodinu je všetko naložené a vyrážam na cestu späť. Opäť som počul a pozdravil priateľov v éteri. Nech sa teda počujeme aj nabudúce!

Reklama